Proč pít zázvorový čaj? A kdy ho radši vynechat?

K čemu je dobré pít zázvorový čaj a jak ho připravit?

V poslední době se těší velké oblibě pití zázvorového čaje.
Ano, skvělá volba. Teď Vám řeknu k čemu je dobrý. Z pohledu čínské medicíny má především zahřívající účinek. Takže je ideální pokuď na Vás něco leze nebo i jako prevence, když  jste vystaveni chladu. Zkrátka když potřebujete zahřát.
Další jeho výborné účinky oceníte při nevolnosti způsobené konzumací zkaženého jídla, podporuje totiž trávení. A dále podporuje imunitu.
Při přecitlivělosti na chlad nebo studených nohou v zimě pít po malých dávkách: 2 až 3 plátky zázvoru vařit 5 minut, nebo prostě vložit 2 až 3 plátky do velkého hrnku a během dne opakovaně dolévat horkou vodou (čaj bude postupně slabší a zamezí se tím přehřátí organismu).
POZOR!
Z toho vyplývá, že pokuď by jste pili každý den i po malých dávkách po dobu několika týdnů či měsíců, vyvolává v těle horko. Což u někoho není vítano. Hlavně v případech pocení v noci, při návalech horka, vysokém krevní tlaku.

A jak na přípravu?
1 čajová lžíce zázvoru na plátky nakrájeného se vloží do půl litru studené vody a 20 minut se vaří bez pokličky..
Někdy zazní otázka, jestli je dobré si dát do zázvorového čaje citrón?
Tady je spíš potřeba si uvědomit co chceme? Jestli opravdu organismus zahřát, tak pijeme bez citrónu. Protože citrón má  z hlediská čínské medicíny účinky ochlazující, stahující.